Vláda dnes bude rokovať o platoch lekárov, aj ďalšej etape reformy ESO

24.04.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Legislatívna garancia ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov bude jednou z tém dnešného rokovania vlády. Návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného upraví aj platy, vychádza z dohody medzi ministerkou Zuzanou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením. Platy lekárov sa tak budú navyšovať postupne, na dvakrát a nie od začiatku tohto roka, ako pôvodne vyplývalo z memoranda medzi vládou a odbormi. Tento krok by si mal vyžiadať ročne asi 30 miliónov eur.
Na programe 56. schôdze je aj druhá etapa reformy verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa). Na základe predkladaného zákona o organizácii miestnej štátnej správy vznikne od 1. októbra 72 okresných úradov. Tie nahradia 248 úradov miestnej štátnej správy, z toho 40 s právnym postavením rozpočtovej organizácie štátu. Zrušia sa tak obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť sa presunie na integrovaný miestny orgán štátnej správy - teda okresný úrad. Druhá fáza reformy ESO by mala od budúceho roka priniesť ročne úspory 11,5 milióna eur.
Ďalšie zmeny v zdravotníctve
Ministri sa budú zaoberať aj ďalšími návrhmi na zmeny v zdravotníctve. Rozhodovať budú o novele zákona o zdravotnom poistení, ktorá by mala znížiť odvody tým nezamestnaným dohodárom, za ktorých už poistné neplatí štát. Po novom sa odvody v takýchto prípadoch majú platiť zo skutočne zarobenej sumy. Hovoriť budú tiež o personálnych zmenách v dozornej rade Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či vývoji dlhu zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni, ktorý opäť vzrástol.
Novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva obrany SR
Novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva obrany SR rozšíri Vojenským lesom a majetkom SR možnosti na získanie dotácie. Týka sa to napríklad úhrady zvýšených nákladov na hospodárenie v lesoch z dôvodu výcviku Ozbrojených síl SR vo vojenskom obvode alebo na územiach slúžiacich na zabezpečenie úloh obrany štátu, ako aj na úhradu zvýšených nákladov na poľnohospodársku výrobu na územiach slúžiacich na zabezpečenie úloh obrany štátu.
Zlepšenie podnikateľského prostredia
Vláda bude tiež rokovať o návrhu Národného programu reforiem SR 2013. Ním chce rezort financií zlepšiť podnikateľské prostredie posilnením transparentnosti a znížením administratívneho zaťaženia. Umožní sa napríklad vydávanie elektronických výpisov z listu vlastníctva a zabezpečí sa rozšírenie obsahu katastra nehnuteľností o údaje o cenách nehnuteľností. Zaviesť by sa mal elektronický insolvenčný register, čím sa má zefektívniť a sprehľadniť proces uspokojovania majetkových nárokov veriteľov.
Rozpočet verejnej správy
Ministri okrem iného prediskutujú návrh východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016. Z neho vyplýva, že deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť z tohtoročných 2,94 % na 2,6 % HDP. Sumu 566 miliónov eur, ktorá je potrebná na zabezpečenie poklesu deficitu, plánuje minister Peter Kažimír (Smer-SD) získať najmä lepším výberom daní a odvodov.
 

Vyberte región